MH SR: Informácie o odchode nemeckého akcionára zo ZSE sú zavádzajúce

16.01.2013 Bratislava

Bratislava 16. januára (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR považuje medializované informácie o tom, že nemecká spoločnosť E.ON uvažuje o odchode zo Západoslovenskej energetiky (ZSE), za zavádzajúce. E.ON v ZSE vlastní 49-% balík akcií. Zvyšok akcií vlastní Fond národného majetku (FNM) SR.

"Nevieme o žiadnych takýchto krokoch a neboli žiadne rokovania, kde by bol spomenutý odchod súčasného akcionára. Tieto informácie sú zavádzajúce," uviedol pre TASR hovorca ministra hospodárstva SR Stanislav Jurikovič v reakcii na dnešné informácie denníka Pravda, ktoré denníku údajne prezradil dobre informovaný zdroj z nemeckého energetického prostredia a potvrdil aj zdroj blízky energetike na Slovensku.

"Oba citované zdroje nám nie sú známe a táto otázka nebola predmetom diskusie akcionárov na žiadnom zo štatutárnych orgánov skupiny ZSE, preto ju nemôžem za ZSE komentovať," reagoval vedúci kancelárie predstavenstva firmy Západoslovenská energetika, a. s., člena skupiny E.ON, Ján Orlovský.

Možným kupcom akcií má byť podľa denníka Pravda Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorý už od E.ON kúpil podiel v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP). Šéf holdingu Daniel Křetínsky rokovania nepotvrdil ani nevyvrátil. "Bohužiaľ, nemôžem to komentovať," konštatoval pre Pravdu.

Centrála spoločnosti E.ON sa k úvahám odpredaja svojho podielu v ZSE zatiaľ pre denník Pravda nevyjadrila. Informácia o plánoch predaja prenikla z E.ON po tom, čo firma zverejnila, že z predaja podielu v SPP získa 1,3 miliardy eur.
 

Vyberte región